Steekterpoort2 Steekterpoort1 Steekterpoort3 Steekterpoort4

Steekterpoort, Alphen aan den Rijn

Vanuit het nieuwe bedieningscentrum Steekterpoort in Alphen aan den Rijn worden ongeveer 30 bruggen in de regio bediend. Het gaat daarbij niet alleen om provinciale bruggen, maar ook om bruggen van gemeentes in de omgeving. Het bedieningscentrum Steekterpoort vervangt een aantal bestaande bedieningsgebouwen.

De uiterst moderne  voorzieningen zorgen voor een vlotte, veilige en betrouwbare begeleiding van de beroeps- en recreatievaart. Veel processen gaan automatisch, maar de operators kunnen altijd ingrijpen als dat nodig is. Het uitgangspunt bij het ontwerp van het bedieningscentrum is dat hinder voor zowel het wegverkeer (open bruggen) als scheepvaartverkeer (gesloten bruggen) zoveel mogelijk wordt beperkt door een efficiĆ«ntere bediening.

Het gebouw werd ontworpen door BLOK KATS VAN VEEN ARCHITECTEN (BKVV) als ecologisch verantwoord en energieneutraal. Dat betekent dat er wordt gestreefd naar een zo laag mogelijk energieverbruik tijdens zowel de bouw- als gebruiksfase. In het ontwerp en tijdens de bouw werd rekening gehouden met de impact op de ecologie/het milieu. Het gebouw voorziet in haar eigen energiebehoefte en heeft geen CO2 uitstoot. Het terrein rondom het gebouw is ecologisch ingericht als openbaar park en werd op die manier zo goed mogelijk ingepast in de omgeving.

Het Slimline vloersysteem draagt bij aan het slanke uiterlijk van het gebouw. Daarnaast biedt Slimline een lichte oplossing, waarbij bouwdeelactivering werd toegepast als energiebesparende klimaatvoorziening. Bijzonder was de wens van de architect om ronde, niet gesegmenteerde platen te maken voor de kopse kant van de gevel. Het nieuwe bedieningscentrum is op 2 december 2013
opgeleverd.

Bron projecttekst en foto's: Provincie Zuid-Holland