RB99  by night dec 2010 RB99 atrium2 DSCF0017 Rabo de Lier

Rabobank Westland, De Lier

Rabobank Westland is het eerste utiliteitsgebouw dat zichzelf van duurzame energie voorziet. Dit is mogelijk door een aantal opvallende innovaties, ondermeer op het gebied van dag- en zonlicht.

In het ovale gebouw, ontworpen door Eduard Böhtlingk, zijn zowel de zonneluifel als de vloeren naadloos geïntegreerd in een duurzame omgeving. Opvallend is de enorme hoeveelheid daglicht die binnen het gebouw valt. Hierdoor wordt er een forse besparing op energieverbruik gerealiseerd, terwijl de energie om te werken juist toeneemt.

Het nieuwe hoofdkantoor scoort sowieso hoog wat energieverbruik betreft. Warmte en koude worden uit de grond betrokken, het driedubbel glas is zelfreinigend, zonnecellen op het dak en de hoge isolatiewaarden zorgen voor een hoog energetisch niveau.

Ruimtewinst door Slimline-vloer

Daglicht kan door de hoge vrije hoogte van 3,30 meter diep in het kantoor binnenkomen. Normaal heeft een kantoor een vrije hoogte van 2,70 meter. Toch is de verdiepingshoogte (bovenkant vloer tot bovenkant vloer) gelijk aan een standaardkantoorgebouw. De ruimtewinst is gevonden in de toepassing van een slanke  Slimline-vloer.

Het Slimline-basiselement is een betonnen plafondplaat met ingestorte staalprofielen met daarop een betonnen topvloer (zwaluwstaartplaat met gietvloer) die zwevend is opgelegd. Hiermee wordt bovendien een uitstekende (contact)geluidisolatie bereikt.

 De plafondplaat is 70 mm dik en is meestal voorzien van klimaatleidingen. Hierdoor kan het plafond worden gekoeld en verwarmd. Door de dunne betonplaat is er een snelle reactietijd (snelle warmte- of koude-afgifte), waardoor de gebruiker een stabiel binnenklimaat ervaart.

Comfortabel en zuinig

Ook bij Rabobank Westland is deze bouwdeelactivering dubbel uitgevoerd; in de onder- en de bovenkant van de vloer zijn leidingen voor zowel koud als warm water geïntegreerd. De keuze is gebaseerd op het principe van een  ‘koel hoofd’ en ‘warme voeten’. Daarnaast is er de optie om met beide delen, zowel te kunnen verwarmen als te koelen. Hiermee kan snel gereageerd worden op extreme koude of warmte en heeft het systeem een grote capaciteit door de grote beschikbare oppervlakte. Het systeem is comfortabel en extra zuinig, omdat de stralingsuitwisseling tussen koelen en verwarmen optimaal is. Peet Vellekoop, facility manager van de Rabobank Westland: “De gebruikers zijn tevreden en ervaren een aangenaam en stabiel binnenklimaat”.

Optimale bereikbaarheid

Eén van de eigenschappen van Slimline is de optimale bereikbaarheid van leidingen en installaties via de vloer. In de praktijk is er daardoor buiten de schacht minimaal tot geen cross-over met horizontale leidingen. Bij Rabobank Westland zijn individuele luiken in de topvloer opgenomen. Inmiddels wordt door het toepassen van doorgaande flexibele stroken in combinatie met individuele vloerdozen een optimale bereikbaarheid gerealiseerd.

Meer informatie over dubbele bouwdeelactivering en interne akoestiek vindt u in de volgende Slimline PDF brochures:

Aanvullende informatie over dit project is beschikbaar via deze links: