Artifort 3 Artifort 4 Artifort 1 Artifort 2

Artifort (De Blauwe Veste), Maastricht

Project Artifort, Maastricht

Het gebouw van de voormalige bierbrouwerij “De zwarte Ruiter”, dat later in gebruik is geweest door meubelfabrikant “Artifort”, is gelegen aan de Brouwersweg te Maastricht en is onderdeel van de woonwijk Mariaberg/Blauwdorp. Dit gebied zal de komende decennia een verregaande transitie doormaken.

Het project, dat door Romaes Ontwikkeling b.v. is ontwikkeld, is gerealiseerd door Woningcoöperatie Maasvallei en zal uiteindelijk de naam "De Blauwe Veste" gaan dragen. Op de begane grond en eerste verdieping zijn 68 appartementen gerealiseerd, waarvan 30 sociale huurwoningen en 38 vrije sector huurwoningen. In de gewelfkelders van de voormalige brouwerij komt 2350 m2. bedrijfsruimte. De buitenmuren van de Rijksmonumentale kelders zijn blootgelegd en de uitstraling van het gebouw is bewaard gebleven door handhaving van de oude gevels.

Het Slimline vloersysteem is voor dit project gekozen om de keldergewelven zo min mogelijk te belasten. Met een gemiddeld gewicht van 325kg per m2 creëert Slimline maximale draagkracht met een minimaal eigen gewicht, zonder concessies te hoeven doen op bijvoorbeeld geluidsisolatie. Daarnaast maakt de compactheid van de vloer het mogelijk om het ontwerp achter de bestaande gevel van de voormalige Brouwerij zo open en transparant mogelijk te houden. De verhoogde wand van glas en staal achter de gevel resulteert in een mooi contrast tussen oud en nieuw.

In de Cobouw van juni 2011 verscheen een artikel over dit project, om het artikel te lezen klik hier .

Voor het artikel dat in 2013 verscheen in NBD Magazine, klik hier (PDF).