CrystalCourt2 868_187 868_056 868_020

Crystal Court, Amsterdam

Tussen het Amsterdamse Bos en het Flevopark staat het door Tangramarchitecten ontworpen Crystal Court. Om zo veel mogelijk open ruimte en doorzicht te creëren, zijn de volumes zo gestapeld dat er een continue tussenruimte ontstaat met uitzicht op veel groen en water.

De appartementen variëren in grootte van 92 m2 tot 250 m2. Deze variatie is af te lezen in de soms enorme overstekken van de verschillende bouwlagen. Op enkele plaatsen bedragen de uitkragingen, die zich in verschillende richtingen voordoen, wel vijf meter op verschillende verdiepingen boven elkaar. Dit heeft men kunnen realiseren, mede door gebruikmaking van het lichte Slimline-vloerconcept. 

Het gewicht van het enorme glazen atrium wordt afgedragen op het Slimline-vloerconcept. Om aan de hoge eisen van de glazen constructie te voldoen, zijn in de Slimline vloer lokaal voorzieningen getroffen door toevoeging van extra stalen liggers.

De meeste appartementen hebben zowel een binnen- als buitenterras. Door toepassing van de Slimline plafondplaat met stalen liggers, kon een vloeiende overgang van binnen naar buiten gerealiseerd worden. De topvloer van het Slimline- vloerconcept is akoestisch ontkoppeld. Hierdoor worden niet alleen zeer goede resultaten met geluidsmetingen behaald, maar ook een uitstekende brandwerendheid van meer dan 145 minuten.

Op de website van Slimbouwen wordt dit project besproken in dit artikel.

In Bouwwereld is ook een artikel over Crystal Court gepubliceerd. Klik hier om de PDF te downloaden.