Slimline Buildings

helpt u om betere gebouwen te realiseren door toepassing van het Slimline vloerconcept. Met een ervaren team  van technische en commerciële specialisten begeleiden we u door het gehele proces, van ontwerp tot uitvoering.

Slimline Buildings levert een totaalconcept van plafond, installatieruimte en topvloer waarmee u in staat bent om effectief, efficiënt, licht en duurzaam te bouwen.

Vloer 3d afbeelding

Geluidseisen volgens Bouwbesluit 2012

20 april 2012

Nieuw Bouwbesluit 2012; de prestaties van woningscheidende constructies worden in het nieuwe Bouwbesluit anders beschreven.

 Onderstaand een samenvvatting van een artikel uit Bouwwereld.

Voor veel gebouwontwerpers en hun opdrachtgevers is geluidsisolatie een abstract begrip. Om dit begrip 'concreet' te maken zijn in de loop van de tijd in Nederland en de omringende landen tientallen eengetalsaanduidingen bedacht, waarmee met één getal de akoestische prestatie van een bouwkundige constructie kan worden vastgelegd. Het Bouwbesluit 2003 hanteert Nederlandse eengetalsaanduidingen: de karakteristieke luchtgeluidisolatie-index en de contactgeluidisolatie-index. Het concept Bouwbesluit 2012 hanteert nieuwe eengetalsaanduidingen: het karakteristieke lucht-geluid niveauverschil en het gewogen contact-geluidniveau. Deze zijn gebaseerd op Europese normen. De nieuwe eengetalsaanduidingen zullen eerst wennen zijn, maar op termijn verkleinen ze de kans op bestelfouten en valse productvergelijkingen.

Aanleiding

Het invoeren van deze nieuwe eengetalsaanduidingen komt voort uit het streven van de Europese Unie naar het wegnemen van handelsbelemmeringen. Bouwelementen (producten) moeten kunnen volstaan met één codifìcatie waarmee de geluidsisolerende eigenschappen vastliggen. Meetprocedures en rekenvoorschriften (diensten) moeten uniform zijn in het vaststellen van geluidsisolerende eigenschappen.

Toeleveranciers hanteren straks in heel Europa dus maar één getal in hun productinformatie. De kans op bestelfouten wordt hierdoor kleiner en het maakt het zoeken naar alternatieven gemakkelijker. Veel bouwmaterialen komen uit fabrieken die buiten Nederland staan en waar andere bepalingsmethoden worden gehanteerd, waardoor een ogenschijnlijk zelfde akoestische prestatie wordt gehaald.

De Duitse geluidsisolatie aanduiding is niet gelijk aan de Nederlandse. Dat is alsof je 1 centimeter gelijk stelt aan 1 inch. Deze onmogelijkheid valt binnen de akoestiek echter niet op, omdat alle nationale en internationale akoestische normen dezelfde eenheid hanteren: de 'dB'. Die onopvallendheid werkt foute besteksomschrijvingen en bestelfouten nu nog in de hand. Daar is straks dus geen sprake meer van. Ook wordt de kans op ontwerpfouten kleiner doordat de mintekens verdwijnen.

Voor de Slimline constructies betekent dit dat de oude prestatie van Ico > 10 dB – wordt: LnTA < 45 dB en de lu > 5 dB – wordt DnT.k : > 60 dB.

Auteurs artikel: Ir. Maarten van der Niet en Ir. Thedoor Hongens, adviseurs bij M+P Raadgevende Ingenieurs.

Het volledige artikel uit Bouwwereld vindt u hier.

Toelichting over de opbouw en prestaties staan in rapport: "Slimline & Geluidsisolatie" of neem contact met ons op.