Slimline Buildings

helpt u om betere gebouwen te realiseren door toepassing van het Slimline vloerconcept. Met een ervaren team  van technische en commerciële specialisten begeleiden we u door het gehele proces, van ontwerp tot uitvoering.

Slimline Buildings levert een totaalconcept van plafond, installatieruimte en topvloer waarmee u in staat bent om effectief, efficiënt, licht en duurzaam te bouwen.

TMVW levering A TMVW levering B TMVW levering (13) TMVW productie (5)

Project TMVW in vakblad Bouwen met Staal

7 september 2011

Slim Record

Een Slimline-vloer met de grootste vrije overspanning tot nu toe (16,2 m) wordt momenteel in Gent geïnstalleerd in het nieuwe gebouw van de Tussengemeentelijke Maatschappij van Vlaanderen voor Waterbedeling (TMVW).

Signum+ Architects uit Gent ontwierp, samen met Technum-Tractebel Engineering, een pand van 8.000 m2 over vier bouwlagen van 43x60m met een stalen hoofddraagconstructie. De eerste twee lagen, waarvan één ondergronds, zijn voor parkeren: de overige lagen bestaan uit kantoorruimtes en een meeting center met tien vergaderzalen en een auditorium.

De Slimline-vloer maakt de overspanning dankzij stalen IPE 600-liggers h.o.h. 1,2 m. De vloer vangt de (wind)stabiliteit van het gebouw op via de prefab betonlaag aan de onderzijde (schijfwerking) die voor voldoende dekking op de onderflens geen 70 mm zoals gebruikelijk, maar 80 mm dik is. De vloer, die met een opleglip op de bovenflens van de staalprofielen van de hoofddraagconstuctie ligt, wordt met strippen aan de onderzijde van de vloer vastgelast aan de constructie. Een betonnen kern en de wanden van het vluchttrappenhuis dragen de krachten verder af naar de fundering.

In de totale dikte van de vloer (720 mm, inclusief zwevende gipsgebonden mortelvloer) worden leidingen en installaties geïntegreerd. Zo wordt op hoogte bespaard. Via ‘open zones’ met uitneembare tegels aan de bovenzijde kunnen installaties later worden gewijzigd en kan ook de functie van het gebouw worden aangepast. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door bouwdeelactivering in de vloerschillen boven en onder. Warmte- en koudeopslag vindt plaats op 140 m diepte.

Bouwbedrijf Cordeel uit Temse tekende, berekende en prefabriceerde hier ook de vloeren (semi-automatisch) met advies en coördinatie van Slimline Buildings uit Rotterdam. De vloerliggers komen van Delta Staal uit Oosterhout. De oplevering staat gepland in de tweede helft van volgend jaar.

Bron: Bouwen met staal 222 I Augustus 2011