Slimline Buildings

helpt u om betere gebouwen te realiseren door toepassing van het Slimline vloerconcept. Met een ervaren team  van technische en commerciële specialisten begeleiden we u door het gehele proces, van ontwerp tot uitvoering.

Slimline Buildings levert een totaalconcept van plafond, installatieruimte en topvloer waarmee u in staat bent om effectief, efficiënt, licht en duurzaam te bouwen.

BNA Onderzoek 'Zorg voor Leegstand' afgerond

17 februari 2011

  Logo BNAHet onderzoek van STAGG (nu onderdeel van BNA Onderzoek), TU Delft en TNO Zorg en Bouw geeft aan dat “de architect bij uitstek de regisseursrol kan vervullen voor zowel de zorg- en vastgoedsector als voor de lokale overheid”. De veranderende visies op zorg en genezing van de oudere generatie stelt specifieke eisen aan de huisvesting. Het type gebouw en flexibiliteit van het casco speelt hierin een grote rol.

De geschiedenis van de kantorenbouw wordt door de onderzoekers beschreven en de ‘lessons learned’ zijn dat gebouwen alleen goed getransformeerd kunnen worden indien installaties voor water, ventilatie en elektriciteit aangepast kunnen worden. Vooral vloeren die maar in een richting overspannen en geen mogelijkheid bieden om sparingen en installaties aan te passen, zoals kanaalplaatvloeren vormen een grote belemmering.
Daarnaast is het voldoen aan  de akoestische isolatie en brandwerendheid en de wensen naar  comfort (ook koeling) doorgaans niet of alleen tegen hoge kosten mogelijk.

Herbestemmen van leegstaande kantoren naar zorgfuncties is voor een aantal projecten onderzocht en de studie is voor ontwerpers aan te bevelen; niet alleen voor de renovatie maar ook in het maken van keuzes voor de nieuwe (zorg) bouwopgave.  Voor opdrachtgevers  en financiers in de zorg speelt de onvoorspelbaarheid van de politiek een cruciale factor.

Door in het ontwerp rekening te houden met verplaatsbare (woningscheidende) wanden en de installaties bereikbaar te houden zijn aanpassingen in de toekomst steeds mogelijk. De in de publicatie vermelde tabellen tonen aan dat de mogelijke meer-investering een zeer korte terugverdientijd heeft.

Dit kunnen we niet zeggen van de grote hoeveelheid leegstaande kantoorgebouwen die ‘mono-functioneel’ zij n ontwikkeld .

Klik hier om het artikel op BNA.nl te lezen

Klik hier om het rapport te downloaden